SVTs Dokument inifrån visar hur de har feministiska utgångspunkter

Av | oktober 18, 2022

Opartiskhet innebär inte bara att SVT inte öppet ska säga vilka partier de tycker är bra och dåliga. Opartiskhet handlar också om vilka röster man väljer att lyfta fram, och vilka utgångspunkter man har innan man skriver en artikel. Idag handlar det om en kvinna som blivit våldtagen, inte trodd på och som bett om ursäkt till sin förövare.

Vad är problemet?

Hela det feministiska narrativet (när det gäller sexuella övergrepp) är att man aldrig får tvivla på eller kritisera kvinnor. Och det är precis det narrativet som SVT driver i dagens artikel. I det här fallet går det ut på att man:

  • Aldrig ifrågasätter kvinnans omdöme
  • Bjuder in ideologiskt vinklade experter

Till att börja med lyfter man fram att kvinnan bett sin förövare om ursäkt. Inget ifrågasättande om hennes omdöme, utan istället den vanliga offermålningen. Kvinnans egna val är aldrig hennes egna fel, utan:

Sedan bjuder man in en expert som driver en feministisk tes:

Känslor av skam och skuld i samband med sexualbrott är väldigt vanligt. Kvinnor är fostrade i olika beteenden för att undvika att utsättas för övergrepp, exempelvis att inte gå ensam när det är mörkt eller att inte ha på sig vissa kläder. När en kvinna sedan ändå utsätts så är det inte konstigt att hon tänker att det var hennes eget fel och funderar över vad hon kunde ha gjort annorlunda, säger hon.

Om jag går igenom ett problemområde (typ Tensta, Rinkeby, Biskopsgården eller liknande) så ser jag naturligtvis till att inte skylta med dyra klockor eller kläder. Ingenting som påkallar uppmärksamhet från kriminella. Skulle jag sedan ändå bli rånad skulle jag absolut inte lägga skulden på mig själv, utan på de svin som utförde den kriminella handlingen. Hela snacket om att kvinnor blir ”fostrade” i ett visst tänk har med offermentaliteten att göra. Det vill säga att kvinnor inte kan rå för att klandra sig själva. Vilket de naturligtvis kan. Det är också väldigt typiskt kvinnor att inte kunna tro på sig själva, utan hela tiden behöva stöd och ett helt lag bakom sig som håller med dem. Det är precis det vi ser exempel på i det här fallet.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde vara neutrala istället för att driva feministiska teser. Lyft för all del fram dem, men ifrågasätt dem också.

Fundera på följande

När media upprepar och matar en viss tes hela tiden börjar folk till slut tro att det inte finns andra sätt att se på saken. Att det bara finns ett rätt sätt. Det gäller särskilt känsliga ämnen som detta, där folk har svårt att ifrågasätta brottsoffer på grund av sympatikänslor. Feministerna vill komma till den punkt där ingen ska få tvivla på en kvinnas ord, allt kvinnor säger ska automatiskt klassas som sant. Och man använder både sina feministiska vänner i media, folks känslor och grupptryck för att uppnå detta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fredrika-valdtogs-av-nytorgsmannen-jag-bad-honom-om-ursakt

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.