SVT visar prov på hyckleri i abortfrågan

Av | september 28, 2022

Det finns få ämnen där SVT är så partiska som i abortfrågan, något som inte minst märktes då amerikanska högsta domstolen beslutade att delstaterna själva får avgöra huruvida abort ska vara tillåtet eller inte. Idag väljer SVT helt plötsligt att lyfta fram den etiska aspekten i frågan.

Vad är problemet?

De flesta som läst om abortdebatten (det är ju i och för sig inte så mycket debatt i Sverige, eftersom det bara finns en godtagbar åsikt i frågan) hos SVT vet att de alltid lyfter fram abortförespråkare och trycker på att det är kvinnans rättigheter som ska respekteras i alla lägen. Men i dagens artikel lyfter man helt plötsligt fram etiken när det gäller fosterdiagnostik. Det handlar alltså om att kvinnor betalar extra för att bland annat ta reda på om fostret är en pojke eller en flicka. Det kan också handla om att se om fostret bär på sjukdomar. Om fostret inte är som de tänkt sig kan de göra abort.

Och nu helt plötsligt vänder SVT blicken mot etiken. Varför? De har aldrig lyft fram etiken när det gäller att göra abort annars. Och det här återkommer till något som media generellt ofta pysslar med, nämligen subjektiv moralisering. Istället för att objektivt lyfta fram den etiska aspekten i alla former av abortfrågor, lyfter man bara fram den när det passar för den egna moraliska kompassen.

För även om det inte är SVT som uttalar sig i artikeln så är det de som väljer vilka som ska få synas på deras sajt.

Vad skulle gjorts bättre?

Körsbärsplocka inte baserat på subjektiv moral. Antingen lyfter man fram de etiska aspekterna av abort i ALLA frågor, eller så gör man det inte i någon.

Fundera på följande

Journalister gillar att opinionsbilda, driva narrativ och få dig att tycka på ett visst sätt. Detta kan göras utan att uttryckligen säga ”vi gillar det här” eller ”vi gillar inte det här”. Påverkan sker med många olika metoder, bland annat genom inbjudna gäster där de flesta tycker samma sak (för att normalisera en åsikt). Så fort du ser någon media som i princip alltid för fram samma sorts åsikter i en viss fråga kan du nästan vara säker på att det handlar om propaganda.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/professorn-fosterdiagnostik-vacker-etiska-fragor

Kategori: SVT

En reaktion på “SVT visar prov på hyckleri i abortfrågan

 1. NN

  Helt korrekt observation! Påverkan genom journalistik sker sällan genom vad journalisten eller bolaget uttryckligen säger. Det kan ske mycket mer subtilt genom:
  * Val av ämne
  * Val av vinkel
  * Val av gäst eller expert
  * Val av frågor
  * Vilken gäst får problemformuleringsprivilegiet?
  * Vem får sista ordet?

  Det säger en hel del om de medieföretag som ser på sig själva som en förutsättning för demokratin, samtidigt som de låtsas att den politiska oppositionen endast består av de politiska partier som har vunnit representation i riksdagen.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.