SVT visar hur hårfin skillnaden mellan information/utbildning och propaganda är

Av | december 10, 2021

Umeåforskaren Annika Nordlund tycker det är för lätt att handla på nätet, och att folk måste bli informerade om konsumtionens negativa påverkan på miljön för att fatta ”rätt” beslut.

Vad är problemet?

Den här artikeln är intressant eftersom den visar på hur närbesläktade information och propaganda är med varandra. Å ena sidan lyfter den fram att folk inte förstår hur skadlig överkonsumtion kan vara, vilket är relevant. Å andra sidan finns det flera citat som tyder på att Nordlund ser folk som en fårskock som ska kontrolleras:

Vi lever i tider med klimatförändringar som är ganska akuta. Då behöver vi nog förstå att det inte bara är transporter och flyg som påverkar klimatet, utan även hur och vad vi konsumerar.

Att få människor att känna att jag är en del av problemet, precis som vi gjort med transporter. Kör jag mycket bil så förstår jag att jag bidrar till klimatförändringarna. Vi behöver få samma typ av känsla när det gäller konsumtion.

För att nå dit krävs information, att utmaningen diskuteras i skolorna, i medierna och den blir ett naturligt samtalsämne på arbetsplatserna.

Jag tycker att Nordlund passerar gränsen för vad som är information och utbildning, och går över till propaganda. Det låter nämligen som att hon inte bara vill upplysa människor om saker de inte visste, utan styra deras beteenden så att de handlar ”rätt”.

Problemet är att SVT bara för vidare det hon säger helt okritiskt. Om jag på fem sekunder kan komma på flera frågor, borde det inte vara några problem för riktiga journalister … såvida journalisterna inte är förklädda aktivister som vill driva agenda.

Vad skulle gjorts bättre?

Med tanke på det Nordlund säger borde SVT ha frågat henne om hon vill använda skuld och skam för att få människor att göra det hon själv anser vara bäst. För när man börjar prata om att man ska få människor som grupp att agera på ett visst sätt finns alltid fascismen runt hörnet.

Fundera på följande

När blir utbildning propaganda? Vad skulle hända om vi tog bort demokratin och bara lät experter och sakkunniga bestämma allting? Är folk kapabla att fatta sina egna beslut, eller ska de behandlas som en fårskock?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/forskaren-annika-nordlund-det-ar-for-latt-att-e-handla

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.