SVT uttrycker sig tveksamt angående en person som saknar disciplin

Av | mars 23, 2019

Den här artikeln handlar om en kvinna som nästan förstörde sitt liv på handlande. En person som totalt saknar disciplin och impulskontroll, men som av SVT benämns som en ”slav under shoppingen”. Det vill säga att kvinnan inte kunde rå för det hon gjorde. Om man handlar för mer än man har råd med så beror det på att man gör dåliga val. Dålig disciplin alltså.

SVT nämner i samma artikel att ”shoppingmissbruk” ännu inte är en sjukdom, men att forskare från Lund menar att det finns likheter med exempelvis spelberoende som idag är klassat som sjukdom. Dock skriver man ingenting om vilka dessa liknelser skulle vara. Som läsare är det därför svårt att veta varför någon som köper för mycket kläder och prylar inte kan ta ansvar för sina val, utan är en ”slav”.

Public Service skriver även hur kvinnan inte fick någon hjälp från samhället, och detta kopplar man samman med en insinuation att ”shoppingberoende” ännu inte klassas som en sjukdom (men kanske borde göra det). Naturligtvis finns det beroende som är vetenskapligt belagt, men eftersom shopping inte är det ställer jag mig frågande till SVTs sätt att försöka driva narrativet i den riktningen.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/shoppingen-holl-pa-att-kosta-henne-aktenskapet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.