SVT utgår från en feministisk standard när de rapporterar om Barbie

Av | juli 23, 2023

SVT intervjuar en Barbie-samlare, och de feministiska budskapen låter inte vänta på sig.

Vad är problemet?

Den här artikeln är ett bra exempel på hur ingångsperspektivet har betydelse. Enligt SVT måste allting vara feministiskt, annars är det dåliga och/eller förlegade värderingar. Ta rubriken som exempel:

Lotta ställer ut sina Barbies: ’Är absolut feminist’

Ungefär som om det vore fel att inte vara feminist. Sedan börjar man lyfta fram yrkesuniformer, som för att visa att Barbie minsann absolut inte är beroende av Ken. Det är inte särskilt svårt att se när en text är skriven eller redigerad av en feminist.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta att ständigt utgå från att feministiska värderingar är någon universell sanning, eller att det är någon sorts standard som alla ska förhålla sig efter. En del är feminister, andra inte. SVT, som ska vara opartiska, borde därför inte utgå från feministiska värderingar.

Fundera på följande

I videon säger samlaren att Ken är och förblir en accessoar. Vänd på steken här, hade SVT inte ifrågasatt samlarens värderingar om hon hade sagt ”Barbie är och förblir Kens accessoar”? Men det är det här som är grejen med feminism, det går bara åt ena hållet. Så länge kvinnor ses som offer kommer de aldrig respekteras på samma sätt som män. Antingen är det lika åt båda hållen, är så är det olika i olika sammanhang och situationer.

Det pratas även om skeva kroppsideal (ofta hörs det från tjockisar som inte har disciplin nog att bli lika smala som Barbie), men jag har aldrig hört män klaga på att Kens kropp är osund. Vad är det med kvinnor och det eviga klagandet och det eviga offerskapet?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/barbiesamlaren-lotta-staller-ut-pa-uniformsmuseet-i-klagstorp-trelleborg-barbie

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.