Ordet ”partner” är politiskt partiskt

Av | juli 22, 2023

SVT bjuder in en expert som förklarar för oss hur man ska lösa fotobråk med sin partner under semestern.

Vad är problemet?

Ordet ”partner” har mer eller mindre ersatt orden flickvän/pojkvän, tjej/kille och man/hustru. Och det har inte skett av en slump. Den ideologiska drivkraften bakom detta ord är samma drivkraft som ligger bakom ordet ”hen”. Vänsterliberala krafter vill könsneutralisera allting, då man är besatta av minoriteter (i det här fallet HBTQ-människor).

Nästa steg kommer bli att avskaffa orden mamma/mor och pappa/far, och ersätta dessa med ”förälder” eller ”vårdnadshavare”. SR publicerade en undersökning för drygt ett år sedan som visade att Sverigedemokrater (det vill säga en stor del av Sveriges konservativa) störde sig mest på ordet ”hen”. Vänsterpartister, miljöpartister, centerpartister och liberaler störde sig nästan aldrig på ordet (en stor del av Sveriges liberaler).

Just ordet ”partner” är betydligt vanligare än ordet ”hen” bland konservativa, men det innebär inte att det är mindre politiskt partiskt. I dagens artikel använder SVT ordet (som i många andra artiklar). Jag tror inte de själva förstår att det är att ta politisk ställning, då de förmodligen ser det som en normaliserad standard. Ungefär som de tror att det är en normaliserad standard att definiera jämställdhet baserat på lika resultat, samtidigt som de låtsas som att jämställdhet baserat på lika förutsättningar inte existerar.

Vad skulle gjorts bättre?

Svårt att säga. Vänsterliberala anhängare måste naturligtvis representeras hos SVT också, och till skillnad från intervjuer och åsikter blir det svårt att representera båda sidor samtidigt när det gäller språket. Kanske man skulle kunna begära att SVT använde flickvän/pojkvän och tjej/kille lika ofta som de använder ordet ”partner”.

Fundera på följande

Språk är makt. Genom orddefinitioner och tolkningar kan man i betydande utsträckning kontrollera och förändra folks åsikter. Alla journalister och aktivister är väl medvetna om detta.

Som ett aktuellt exempel: ordet ”kritik” tenderar att omdefinieras som ”hat” för att kunna förbjuda och slippa kritik.

En del använder orden ”partner” och ”hen” av bekvämlighetsskäl (de är kortare att skriva), men dessa människor bryr sig ofta inte om den ideologiska maktkampen som ligger i bakgrunden. Den typen av människor är extra lätta att påverka.

Källa: https://www.svt.se/kultur/experten-sa-loser-du-parsemesterns-brak-min-partner-tar-daliga-bilder-mig
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/ord-och-skrivfel-som-irriterar-svenskarna-mest

3 reaktion på “Ordet ”partner” är politiskt partiskt

 1. nn

  Användning av ordet ”partner” bekymrar mig inte så mycket. Särskilt inte i fall när man inte vet kön eller relationsstatus (pojkvän/flickvän eller sambo eller äkta hälft) man pratar om, eller om man avser prata om alla. I just de fallen uppfattar jag inte ordet som särskilt politiskt.

  Betydligt mer bekymmersamt är det när man vet precis vad man pratar om men ändå neutraliserar, som i fallet när 1177 uppmanade att undvika ordet ”kvinna”. Det förekommer att symptom för män och kvinnor är olika, eller att olika behandlingar behövs för samma diagnos, så i dessa fall kan liv och hälsa sättas i fara.

  Samma sak för ordet partner. Om man i ett nyhetsinslag avser prata om pojkvänner, flickvänner, män, fruar osv, då bör man använda rätt ord för det och inte ersätta det med ”partner”.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag uppskattar alltid dina genomtänkta inlägg, särskilt då vi inte håller med varandra. Oavsett hur ordet partner används så bidrar det till en normalisering av ett ord som har sin ideologiska källa i identitetsvänstern. Det vill säga, även om det finns rent praktiska syften för ordet så kommer jag bojkotta det (annat än i förklarande syften) för att dels stå upp för de värderingar jag själv tror på, och dels minska spridningen av ordet.

   Sedan kommer naturligtvis vänsterliberala svenskar tänka precis som mig fast tvärtom, och språket kan mycket väl delas itu mer och mer i framtiden. På väldigt lång sikt kanske vi till och med får två olika språk. Det som det alltid kokar ned till långsiktigt är vilken sida som har starkast vilja.

   Svara
   1. NN

    Tack för ditt svar!

    Jag har inte närmare efterforskat ordets ursprung. Det skulle inte förvåna mig om det, som du skriver, härstammar från vänster/progressiva led. Men även om det vore så är jag inte beredd att avstå att använda det, eller förkasta det, enbart på grund av ursprunget. En bra idé är en bra idé oavsett om den kommer från vänster eller höger. På samma sätt är ett bra argument ett bra argument oavsett vem som lägger fram det. Ursprunget bör man inte ta hänsyn till.

    Men jag förstår ditt motstånd till ordet, särskilt om man beaktar var vi tror det har sitt ursprung. Det är möjligen ett av flera hundratals liknande föreslagna små justeringar i språket framfört på formen ”Kan du inte bara justera ditt ordförråd och byta ut ordet X mot Y? Den lilla eftergiften kostar ju inte dig någonting alls!” Att manipulera andra människors språk är lite som att manipulera deras tankar.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.