SVT tillrättalägger Sverigebilden med hjälp av tyska public service

Av | oktober 29, 2021

Den tyska tabloiden Bild har skrivit att Sverige är det farligaste landet i Europa på grund av allt gängvåld.

Vad är problemet?

Jag undrar om det var SVT som valde att kontakta tyska public service, eller om det var tvärtom. Det framgår nämligen inte i artikeln. För valet att liksom kontra budskapet i Bild kan tolkas som ett försök att försvara Sverigebilden.

Intressant är till exempel att man i den här artikeln är noga med att stämpla Bild som den tabloid den faktiskt är, vilket SVT dock inte brukar göra. En snabb sökning visar att SVT i princip aldrig omnämner Bild som tabloid annars, men nu gör man det för att förstärka budskapet att rubriken är sensationalistisk snarare är verklighetstrogen. Allt för att försöka övertyga svensken om att Sverige minsann inte alls är Europas farligaste land.

Jag undrar om SVT ifrågasatt Bild om den hade skrivit att Sverige var världens bästa land? Eller hade man då bara lyft fram den tyska artikeln som den var, utan att bjuda in en gäst som sade emot den?

Vad skulle gjorts bättre?

Ta inte ställning på sådana här uppenbara sätt. Det hade varit bättre om SVT bara återgett vad Bild hade skrivit, utan att bjuda in en gäst som tillrättalade den bilden för att man inte var nöjd med den från början.

Fundera på följande

Vill SVT försköna Sverigebilden, och i så fall varför?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverigebilden-skapar-debatt-i-tyskland-efter-skjutningar

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.