SVT tar ställning i frågan om dödsstraff och presenterar Amnesty som neutrala

Av | april 21, 2020

Den politiska organisationen Amnesty går ut med att det sker färre avrättningar idag än för tio år sedan, men att antalet ökar i vissa länder.

Vad är problemet?

Till att börja med presenterar SVT Amnesty som en politiskt neutral organisation. Det är inte alls sant, vilket man lätt kan se genom att klicka på den andra länken här nedanför. Där ser du ett politiskt inriktat brev med krav om hur den framtida migrationspolitiken ska ändras, bland annat med familjeåterföreningar och ett uppluckrande av försörjningskravet. Båda dessa frågor debatteras flitigt inom svensk politik, och här tar alltså Amnesty tydlig ställning. Men andra ord är de inte politiskt neutrala. Och det gäller även många andra organisationer med teman som mänskliga rättigheter eller välgörenhet. Inte sällan för dessa organisationer en liberal politik till vänster, samtidigt som man påstår att man är partipolitiskt obunden.

Andra organisationer som låtsas om som att de inte är politiska, och som undertecknat brevet, är Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Röda Korset och UNICEF. Det handlar alltså inte om huruvida dessa organisationer gör rätt eller fel (det är upp till var och en att avgöra), utan om att de inte är ärliga med att de vill lägga sig i och påverka politiken. De är alltså politiska organisationer.

I SVT-artikeln tar även public service ställning mot dödsstraffet, trots att det också är en politisk fråga som knappast kan isoleras till diktaturer. Flera demokratiska länder har dödsstraff, däribland USA och Japan. Här håller sig SVT alltså inte neutrala.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta ta ställning i politiska frågor. Låt läsaren avgöra om dödsstraffet är föråldrat och barbariskt, eller om det är rättvisa. Och sluta presentera välgörenhets- eller mänskliga rättighetsorganisationer som politiskt neutrala. De är politiska till tusen med tydliga agendor man lätt kan hitta på deras egna hemsidor.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-farre-avrattningar-an-pa-tio-ar-men-nya-rekordnivaer-i-vissa-lander
Källa: https://www.amnesty.se/aktuellt/krav-pa-den-framtida-migrationspolitiken/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.