SVT är för snälla mot Svenska institutet

Av | april 22, 2020

SVT skriver om att utländsk rapportering om coronaviruset (hur Sverige hanterat det) kan påverka Sverigebilden. Den statliga myndigheten Svenska institutet får komma till tals med endast en kritisk fråga från SVT.

Vad är problemet?

Svenska institutet tillsätter extra resurser för att analysera vad som sägs om Sverige i utländska medier. Man vet förstås hur stor makt media har över folks åsikter, och man är orolig över att all negativ rapportering påverkar Sverigebilden negativt. SVT ställer frågan ”Men det kan ju finnas problem i Sverige också, och man vet inte vilken väg i coronahanteringen som är rätt. Hur förhåller ni er till det?”. Svenska institutet svarar ”Vi är en statlig myndighet och vi ska förmedla fakta. Vi har absolut ingen åsikt om den väg som Sverige har valt, om pandemihanteringen är rätt eller fel. Och det vet väl kanske ingen.

Vad skulle gjorts bättre?

Om Svenska institutet inte har åsikter om Sveriges val, varför ska de då tillsätta extra granskning av utländska medier som porträtterat Sverige negativt? De säger ju inte ett ord om medier som skildrar Sverige för positivt, då är det tydligen inga problem med ”fakta”. Svenska institutets tilltag är alltså vinklat och ett misstänkt försök att få den negativa kritiken i utländsk media att framstå som felaktig (oavsett om den är det eller inte). Detta borde SVT ha formulerat till en följdfråga, men man släpper Svenska institutet efter deras första svar.

Källa: https://www.svt.se/kultur/sverigebilden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.