SVT tänker åt läsaren

Av | juli 25, 2019

Donald Trump har uttryckt sitt stöd till den häktade rapstjärnan ASAP Rocky, men tro inte att läsaren själv får bilda sig sin egen uppfattning om händelsen. SVT har på kultursidorna låtit Britt-Marie Mattsson (analyserar nyheter på GP) spekulera om varför Trump till synes bryr sig om artisten. Detta kan naturligtvis läsaren själv göra, men då kanske han kommer till en annan slutsats än Mattsson. Därför är det viktigt för media att hela tiden analysera (opinionsbilda) och tänka åt folk så att läsare tänker minimalt själva. Det perfekta för media är ju om de mer eller mindre kan plantera färdigpaketerade åsikter hos sina konsumenter. På så sätt kan de styra opinionen till viss del.

Förutom att Mattsson opinionsbildar på SVT kommer hon även med ett tveksamt uttalande:

Anklagelser om rasism eller fördomsfullt agerande hänger alltid över Trump

Här normaliserar hon demokraternas sida, eftersom denna typ av anklagelser mot Trump visserligen förekommer frekvent, men nästan uteslutande kommer från liberaler och demokrater i USA.

Visst kan hennes analyser stämma, även om det är omöjligt att säga säkert. Men poängen är alltså att läsaren själv borde få dra slutsatser utan att journalister ska gå in och beskriva hur man ska tolka, tycka och tänka. Kom ihåg att om du inte tänker själv gör någon annan det åt dig.

Källa: https://www.svt.se/kultur/trumps-politiska-poang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.