SVT svarar på mitt mejl en dryg timme efter att Samhällsnytt publicerat min kartläggning

Av | november 28, 2019

Jag har spenderat det senaste året åt att kartlägga hur SVT rapporterar kring Donald Trump. Den 5 november i år var kartläggningen klar, och jag skickade kort därefter ett mejl till SVT där jag undrade om de ville kommentera den. Deras kommentarer hade i så fall publicerats på granskningssidan, och jag hade bett annan media att inkludera SVTs ord i samband med eventuell publicering. Jag gav SVT två veckor på sig att svara, vilket jag skrev i mejlet till dem. När två veckor hade gått hade jag fortfarande inte fått något svar. Dagen efter skickade jag ut kartläggningen till olika kanaler och nyhetssajter. Samhällsnytt publicerade först, närmare bestämt 15:55 idag den 28 november. Drygt en timme senare kommer svaret från SVT via mejl.

Vad är problemet?

Tajmingen är minst sagt misstänkt. Först har SVT inte svarat mig på två veckor, sedan svarar de helt plötsligt en timme efter Samhällsnytts publicering. Det verkar som att public service inte brydde sig tills de fick se att en annan media publicerat kartläggningen. Naturligtvis kan det vara en tillfällighet också att deras svar kom så kort efter Samhällsnytts publicering. Sanningen i detta specifika fall blir nog omöjlig att ta reda på.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT hade kunnat svara inom de två veckorna jag gav dem. Naturligtvis kan de vara strängt upptagna, men de skriver samtidigt själva i sina autosvar (mejl) att deras ambition är att svara inom tre dygn. Två veckor är 14 dygn.

Källa: https://samnytt.se/48-procent-av-svts-artiklar-om-trump-ar-negativa/

3 reaktion på “SVT svarar på mitt mejl en dryg timme efter att Samhällsnytt publicerat min kartläggning

  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag fick vad jag kunde utröna ett privat svar, alltså inte ett officiellt svar från SVT. Personen som mejlade mig skulle vidarebefordra kartläggningen internt. Jag frågade tillbaka om de vill ge ett officiellt svar, och det kommer i sådana fall publiceras i kartläggningen i sin helhet. Men ett sådant svar har inte kommit än.

   Svara
   1. asdasd

    Tack så mycket för svaret : )

    SVT brukar försöka tiga ihjäl studier som påvisar deras vänsterlutning.

    Vi MÅSTE lägga ner hela public service eftersom man inte lever upp till sitt sändningstillstånd (som dessutom i sig är ganska naivt formulerat från första början).

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.