SVT ställer ledande fråga till bilister

Av | december 26, 2019

SVT skriver en artikel om att det är ungefär lika många som tar bilen i Linköping och Norrköping som för 40 år sedan. Man intervjuar även bilister i städerna.

Vad är problemet?

SVTs reporter frågar ”Varför åker du bil och inte cyklar eller går?”. Man börjar alltså med en ledande fråga som ska få föraren att skämmas. Detta följs upp av svar från bilisterna där de mer eller mindre plikttroget hittar en anledning till varför de just denna gång valt bilen, men att de självklart går och cyklar annars. PK-Sverige i ett nötskal. SVT följer upp med frågor som ”Vad skulle du göra om du bodde i stan?” som för att tvinga människorna att svara ”cykla eller gå såklart”. Det ”rätta” budskapet måste fram.

Vad skulle gjorts bättre?

Är det verkligen public service roll och uppgift att ta ställning med ledande och pressande frågor till vanligt folk? Istället hade kunnat inleda med frågan ”Föredrar du att åka bil, eller cykla/gå?” eller ”Varför föredrar du att åka bil?”. Då hade folk svarat utan press på sig, och då hade vi förmodligen fått ärligare svar också. Men SVT har en klimatagenda, och det är att så många som möjligt ska sluta åka bil och bli veganer. Det här är långt ifrån den enda artikeln som är vinklad åt det hållet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/inget-har-hant-folk-fortsatter-att-ta-bilen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.