Självkritik verkar inte vara Expressens starka sida

Av | december 27, 2019

Linda Jerneck på Expressen skriver en krönika om att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor lät sig intervjuas av Nyheter Idag nyligen.

Vad är problemet?

Jerneck skriver ”Att Frick gjorde ett scoop med avslöjandet att Iraks försvarsminister uppbar bidrag från Sverige betyder inte att inrikesbevakningen på Nyheter Idag uppfyller kraven på oberoende journalistik.” Detta efter att ha förklarat att Nyheter Idag står Sverigedemokraterna nära, bland annat eftersom Chang Frick (han som driver sajten) arbetat som fotograf hos SD och även fakturerat partiet för att hänga ut flera personer i det gamla ungdomsförbundet. Och det är sant.

Men menar hon att Expressen skulle syssla med oberoende journalistik? De ägs precis som DN av Bonnier, och är därmed inte särskilt oberoende. Dessutom verkar hon ha missat totalt att Ilan Sadé är han som äger Nyheter Idag, och som dessutom är partiledare för Medborgerlig Samling. Med andra ord är vare sig Expressen eller Nyheter Idag särskilt oberoende. Sedan kan man förstås diskutera vad definitionen av ”oberoende” ska vara.

Dessutom är det genomgående temat i Jernecks krönika att KD nu är desperata att höja opinionssiffrorna och att intervjun i Nyheter Idag är ett tecken på det. Samtidigt är det inte särskilt långsökt att anklaga Expressen för att de själva är desperata när de skriver en sådan här krönika, då den första partiledaren för ett riksdagsparti utanför SD nu har låtit sig intervjuas av ”alternativmedia”. Om fler följer kommer det på sikt minska Expressens inflytande.

Vad skulle gjorts bättre?

Expressen skulle kasta mindre sten i glashus och sluta kritisera annan media för sådant som de själva kan kritiseras för. Sedan är det väl i och för sig ingen nyhet att flera svenska, traditionella medier har en skrämmande brist på självinsikt och självkritik.

Källa: https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/det-luktar-desperation-om-ebba-busch-thor-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.