SVT Sörmland kan lära av SVT Småland

Av | augusti 7, 2020

Idag publicerade SVT två liknande artiklar som handlar om trygghetsvärdar som på uppdrag av kommunen ska göra samhället tryggare åt medborgarna. Men artiklarna skiljer sig åt på en viktig punkt …

Vad är problemet?

Artikeln från Småland tar upp kostnaderna för projektet, och frågar kommunen vilket resultat som förväntas. Det här är bra rapportering eftersom trygghetsvärdar kostar skattepengar, och därmed ska de granskas. Artikeln från Sörmland däremot innehåller inga kritiska frågor som förväntat resultat eller kostnad. Där får istället trygghetsvärdarna prata sig varma om vad de vill göra, men nämner ingenting om uppföljning eller mätbara effekter.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT Sörmland borde ha ställt samma kritiska frågor till kommunen i Strängnäs, som SVT Småland ställde till kommunen i Växjö.

Vad kan du som medborgare göra?

När kommuner drar igång projekt förbrukas dina och mina skattepengar. Om du ser en artikel i media som handlar om ett kommunprojekt kan du själv granska den, för att se om den innehåller tuffa och kritiska frågor angående resultat och kostnad.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/team-ungdom-sakrar-tryggheten-for-unga-strangnasbor
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/trygghetsvardar-infors-i-vaxjo

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.