Judarna och atombomben påminns vi alltid om i media, men det andra då?

Av | augusti 7, 2020

Det finns ett par händelser kring andra världskriget som vi ständigt påminns om. En av dem är Hitlers folkmord av judar, den andra är atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Idag handlar SVTs artikel om att det är 75 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima.

Vad är problemet?

Artikeln i sig är inget problem, utan problemet uppstår först när man sätter den i sitt sammanhang. Det vill säga, då man uppmärksammar att SVT aldrig publicerar minnesartiklar om japanernas behandling av kineser och koreaner under andra världskriget (som var i samma klass, om inte värre, som Hitlers behandling av judar och andra minoritetsgrupper). De publicerar heller aldrig minnesartiklar om britternas och amerikanarnas brandbombningar av tyska staden Dresden i slutet av kriget. Dessa bombningar ledde till att tiotusentals civila tyskar dog.

Vad skulle gjorts bättre?

Påminn oss om allas krigsbrott/massmord under andra världskriget, och inte bara Tysklands och USAs.

Vad kan du som medborgare göra?

Läs på om historia och kolla dokumentärer. Det vi får höra i media är ofta en väldigt vinklad bild som inte ens är i närheten av att presentera helheten av kriget.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/75-ar-sedan-den-forsta-atombomben-foll-over-hiroshima

Kategori: SVT

2 reaktion på “Judarna och atombomben påminns vi alltid om i media, men det andra då?

 1. NN

  Jag instämmer. Det är samma berättelser som återkommer. Det är också ganska tyst om Sveriges roll under andra världskriget.

  För knappt ett år sedan skrev SVT om hur få dramatiseringar som finns av denna period i Sverige. (https://www.svt.se/kultur/kritik-for-fa-svenska-skildringar-av-andra-varldskriget)

  Författaren Ola Larsmo beskrev det som ”ett hål i svensk film- och tv-produktion”. SVT medgav ”Det är ju en helt adekvat analys, vi har inte gjort så mycket” och att man nu var på gång med en produktion. Givet att det verkligen är något SVT ska syssla med (och det är inte givet) så är väl det bra.

  Det som irriterar mig med artikeln är SVTs kommentar: ”Sedan måste man komma ihåg att en tv-serie tar väldigt lång tid att utveckla. Det är därför det kanske utåt sett kan verka som att vi på SVT inte håller på med någonting”. Här skjuter SVT över ansvaret på publiken och försöker få det till att publiken har missuppfattat situationen. Det ”verkar” som om SVT inte gör något. Det utmålas som att problemet skulle vara att SVT inte håller på med ett projekt just nu, när kritiken egentligen avser att man inte har gjort tillräckligt de senaste 75 åren. Och även om det är välkänt att tv-produktion tar tid, så tar det faktiskt inte 75 år att göra en tv-serie.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Tack igen för länk och information! Ja, dels det, och dels är jag tveksam att SVT öppet skulle skildra de nazistiska strömningarna som fanns i Sverige på den tiden bland olika riksdagspartier. Man låter mannen i videon säga att det finns risk att politiska extremister fyller tomrummet om inget berättas, men det är minst lika stor risk att politiska aktivister inom media gör samma sak.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.