SVT och Samnytt visar varsitt exempel på selektivt urval

Av | juli 18, 2022

Selektivt urval är då (till exempel) journalister väljer ämne efter eget intresse. Säg att det finns tio olika nyheter att skriva om. Journalisten väljer då de fem nyheter han själv vill föra fram och sprida via maktplattformar som svt.se och samnytt.se.

Vad är problemet?

Om vi börjar med SVT är man väldigt pigga på att skriva om hur varmt väder det är på vissa platser. Är vädret inte ovanligt varmt i Sverige letar man genast upp en annan plats i världen där rekordhetta råder. Syftet är att hela tiden hålla igång klimatnarrativet och försöka göra det till en valfråga. Folk glömmer nämligen väldigt snabbt om någonting inte upprepas varje vecka. Lägg också märke till att SVT aldrig skriver om det är normal temperatur eller ovanligt kallt någonstans. Man väljer selektivt ut varma platser för att det är det budskapet man vill att folk ska se och höra.

Samnytt å sin sida letar lika febrilt efter nyheter som faller i det fack som högern kallar ”woke” (har ofta med identitetspolitik att göra). Idag har man hittat en engelsk dansskola som beslutat att plocka bort balett från scenprovet då de anser att dansen förmedlar vita kroppsformer och en vit elitism. En perfekt nyhet som gör högerns anhängare rasande och påminda om hur sjuk västvärlden håller på att bli. Och likadant här, finns det ingenting att rapportera från Sverige letar man upp någonting någon annanstans i världen.

Problemet med selektivt urval är att det blir journalisterna som väljer vilken del av verkligheten du ska se. De är inte intresserade av att presentera ett så brett helhetsintryck som möjligt, utan de vill att du ska ha vissa åsikter. Därför väljer man noga ut vilka nyheter som ska presenteras.

Vad skulle gjorts bättre?

En journalist med yrkesstolthet borde i den mån det är möjligt åsidosätta sina egna intressen, och tänka så objektivt som möjligt. Rapportera om det som händer i världen utifrån så många olika perspektiv som möjligt, istället för att som nu endast ha ett eller ett fåtal perspektiv som man kontinuerligt matar läsaren med.

Fundera på följande

Om du bara läser nyheter hos en källa kommer du få en väldigt vinklad världsbild.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/historisk-rod-varning-for-varmen-katrin-mar-al-om-hettan-i-storbritannien
Källa: https://samnytt.se/dansskola-tar-bort-balett-fran-scenprovet-bottnar-i-vita-europeiska-ideer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.