SVT och Carl Fridh Kleberg är noga med att folk inte ska få tro ”fel” om Putins Biden-uttalande

Av | februari 16, 2024

Rysslands president Vladimir Putin sade att han hellre vill se Joe Biden som USAs president än Donald Trump. Det uttalandet behövde analyseras, enligt SVT-medarbetaren Carl Fridh Kleberg.

Vad är problemet?

Hade Putin svarat ”Trump”, hade det knappast blivit någon analys, utan snarare en bekräftelse på det narrativ media har drivit sedan 2016. Men nu gav Putin ett för medierna oväntat svar, och då kan ju inte folk få tro vad de vill … bäst att analysera och förklara hur folk ska tänka, tycka och tolka!

Vad skulle gjorts bättre?

Den här analysen hade inte behövts, då den bygger på spekulationer och antaganden. Dessutom är analysens syfte ganska uppenbart, nämligen att folk absolut inte ska få för sig att Putin gillar Biden av diverse ljusskygga skäl.

Fundera på följande

Det värsta journalister vet är folk som tänker själva, för sådana människor är betydligt svårare att påverka. För att människor inte ska få bilda sig sina egna uppfattningar om ett uttalande eller en händelse, så brukar journalister ”analysera” eller ”kommentera” för att lägga tankarna tillrätta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putins-oforutsagbara-darling-joe-biden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.