SVT missbrukar paragraf 8 i sändningstillståndet

Av | februari 17, 2019

Paragraf åtta i SVTs sändningstillstånd säger att de har rätt att ”kommentera och belysa skeenden”. Och det kan man säga att de gör med god aptit. Frågan är bara hur långt de kan dra definitionen av ”kommentera och belysa”.

Idag har Rebecca Haimi skrivit en krönika om Melodifestivalen. Men vad är det egentligen, om vi kokar ned det? Hon skriver vad hon tycker om humorn i Melodifestivalen. Det är hennes privata åsikter, men hon använder SVTs miljonplattform och skattepengar för att sprida dem. Då kan man ställa sig frågan på vilket sätt det är relevant för läsaren att få reda på en SVT-medarbetares privata åsikter om humorn i Melodifestivalen.

Kommentera och belysa skeenden blir i praktiken till opinionsbildning. Är det verkligen det våra skattepengar ska gå till? Särskilt med tanke på att Public Service ska vara opartiskt och inte ta ställning. Jag har inget sändningstillstånd, men jag kan kommentera hyckleriet med SVT och Melodifestivalen i alla fall:

De är vanligtvis väldigt noga med att inte tillåta reklam, men Melodifestivalen är ett kommersiellt event. Så reklam är tydligen OK … när det passar SVT.

Källa: https://www.svt.se/kultur/sekundarskammen-blir-outhardlig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.