SVT missar helt perspektiv vad gäller nyårsraketerna

Av | december 31, 2019

Den officiella förklaringen till att vi nu har ett förbud med raketer med styrpinne är att det sker för många olyckor. Samtidigt rapporterar SVT flitigt om fall där ungdomsgäng attackerar polis och andra med just raketer.

Vad är problemet?

Det är inte långsökt att anta att förbudet inte har så mycket att göra med olyckor, utan snarare alla attacker mot polis och annan myndighetspersonal. Maxstraff om man bryter mot den nya lagen är fängelse i upp till tre år. Varför skulle man straffa vanligt folk så hårt för olyckor som ofta bara drabbar dem själva? Varför har man inte implementerat en sådan här lag förrän nu, när vi har så många attacker mot polis (olyckor har förekommit under flera decennier)? Men detta är inte ett perspektiv som SVT tar upp eller utmanar myndigheter med. Borde inte de som journalister ifrågasätta officiella förklaringar när det finns skäl att göra så?

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ifrågasätta anledningen som ges. Visserligen rapporterar man om alla gäng som attackerar polis med raketer, men om man gör det borde man ju rimligen även ta sig en funderare på om inte just det är anledningen till att förbudet trädde i kraft.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/pyroteknikern-darfor-forbjuds-styrraketet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.