SVT missar att märka ytterligare en statsvetare

Av | april 28, 2019

När statsvetare kommer till tals i SVT tycker jag de borde märka dem med ideologisk tillhörighet så att läsaren förstår att de inte är neutrala. Ibland gör SVT detta, till exempel med S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Jenny Madestam som brukar kommentera samhällshändelser i Expressen är ett annat exempel på en kunnig person som inte är neutral.

Men idag har man sumpat detta då man skriver en artikel om Israels fred med palestinierna har kommit i skymundan. Denna åsikt baseras på statsvetaren Avi Shalon som av SVT presenteras som ”historiker” och ”statsvetare”. Vad de inte skriver är att han då och då skriver opinionsartiklar för israeliska Haaretz som är en vänsterliberal tidning.

Det blir extra allvarligt eftersom Shalons åsikter presenteras som neutrala, och hans åsikter är allt annat än neutral fakta. Det här är ett fult sätt att lura den ouppmärksamme läsaren på. Dock är det väldigt lätt att avslöja; det tar mindre än fem minuter att ta reda på information om en statsvetares ideologiska tillhörighet när SVT väljer att inte presentera den.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/israels-framgangar-hinder-for-fred

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.