SVT kör en subtil gliring MOT identitetspolitiken (!)

Av | juli 28, 2022

SVT skriver en artikel om vita musiker som hade dreadlocks, alltså rastaflätor, och på grund av ”kulturell appropriering” fick avbryta en konsert. Det handlar alltså om att bandmedlemmarna ska ha försökt se ut som jamaicaner utan att själva ha upplevt rasism, vilket besökarna upplevde som obehagligt.

OK?

Vanligtvis brukar SVT driva på FÖR identitetspolitik, alltså en ideologi där det viktiga är vem som säger eller gör något, snarare än vad som sägs eller görs. Det här är dock ett överraskande undantag, då man avslutar artikeln med ett citat från en schweizisk politiker:

Nu ska vi vara ärliga. Om du känner dig ’obekväm’ för att vita människor gör reggaemusik, kan det vara så att det är DU som är problemet…?

Att avsluta en artikel med ett citat åt ena riktningen är en typiskt subtil gest som brukar användas för att få läsaren att uppfatta en händelse på ett visst sätt. Samtidigt lyfter man även fram citat från arrangören som ber publiken om ursäkt för kunskapsluckor.

Så även om artikeln i sin helhet faktiskt förhåller sig ganska neutral och objektiv till det som hänt, blev jag förvånad att SVT ens tog med ett citat från en motståndare till identitetspolitiken. Det är värt att uppmärksamma. Det visar också att SVT kan om de vill. Så svårt är det nämligen inte att ta med uttalanden och åsikter från båda lägren.

Källa: https://www.svt.se/kultur/vita-musiker-hade-dreadlocks-konserten-stalldes-in-lauwarm-bern

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.