SVT granskar transvården av unga, men ganska ensidigt

Av | oktober 11, 2019

Uppdrag granskning tycker jag är ett av de bättre programmen hos SVT, men även solen har sina fläckar. Den här gången handlar det om transvård, men problemet är egentligen inte isolerat till ett specifikt ämne, utan hur Uppdrag granskning arbetar.

Nu ska jag också säga att den här artikeln endast fokuserar på det som står på svt.se, och inte programmet på SVT Play. Men problemet då. Jo, det är att narrativet är väldigt ensidigt. När Uppdrag granskning väl bestämt sig för vad de ska granska så blir resultatet ofta att allting presenteras på ett ensidigt sätt. Om vi tar det färska exemplet med transvården nu så presenterar SVT totalt sju artiklar i samma serie. En av dem är en länk till Uppdrag gransknings reportage, en är en guide och en är ett debattklipp från Opinion Live. Resterande fyra artiklar är alla negativt inställda till könskorrigering för unga. Vi får läsa och se en video om en som ångrat att hon bytte kön, en läkare som lämnat transvården på grund av samvetskval och ett debattinlägg av en transperson som säger att han/hon troligtvis inte genomgått operationen om han/hon fått valet idag.

Det finns inte en enda artikel där man som läsare kan ta del av berättelser från personer som är nöjda med sina behandlingar eller som uttalar sig positivt om denna typ av vård för unga. Varför så obalanserat? Verkligheten är aldrig så ensidig, men när man läser på svt.se får man uppfattningen att allt är skit. Det är därför media ska presentera uttalanden och åsikter från BÅDA sidor, och inte bara från en. Detta för att läsaren ska få en mer komplett helhetsbild.

Ska jag vara lite extra kritisk har SVT dessutom glömt att presentera Alexander Bard som politiskt aktiv inom partiet Medborgerlig Samling. Hos SVT presenteras han istället som det neutrala ”debattör”. Och det här är långt ifrån första gången SVT missar korrekta presentationer av sina gäster.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/solveig-angrar-sin-konskorrigering-jag-kan-inte-forlata-mig-sjalv
Källa: https://www.svtplay.se/video/24001219/uppdrag-granskning-nar-solveig-angrade-sig
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alexander-bard-och-alexandra-ward-slotte-i-debatt-om-transvard
Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/lakaren-sade-upp-sig-fran-jobbet-inom-transvarden-blev-en-samvetsfraga
Källa: https://www.svt.se/opinion/jag-skulle-troligtvis-inte-gora-korrigeringen-om-jag-stod-infor-samma-val-idag
Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sa-gar-en-konsbekraftande-behandling-till
Källa: https://www.svtplay.se/video/23978127/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-20-avsnitt-8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.