SVT fortsätter propagera för en resultatbaserad definition på jämställdhet

Av | maj 24, 2019

Då var det dags igen, hur ska begreppet jämställdhet egentligen definieras? Ska det baseras på resultatet eller på möjligheten? SVT har konstant propagerat för en resultatbaserad definition, vilket i praktiken innebär att det inte spelar någon roll hur individen presterar. Det ska finnas en viss mängd kvinnor och en viss mängd män på vissa positioner.

Jämställdhet baserad på möjligheter innebär att alla ges samma förutsättningar, sedan är det upp till individen att prestera. Det har ingen betydelse för resultatet, eftersom det är prestationen som är avgörande.

En resultatbaserad definition av jämställdhet handlar alltså om kvotering. Det vill säga man tvingar in folk på olika positioner baserat på kön, etnicitet, ålder och andra faktorer som inte har med prestationen att göra. Och handlar det inte om direkt tvång handlar det om att underlätta så att resultatet blir precis som man vill ha det.

SVT borde undersöka hur många av deras anställda som definierar jämställdhet baserat på resultat kontra möjlighet. Jag har aldrig i en enda artikel sett en SVT-journalist som definierar ordet baserat på möjlighet.

Källa: https://www.svt.se/sport/langdskidor/svt-s-expert-om-rf-rapporten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.