SVT försöker skapa opinion för att Hamzeh Dalis ska få stanna

Av | februari 12, 2019

Det här är långt ifrån första gången som Public Service försöker påverka opinionen när det gäller en flykting/invandrare som de vill ska få stanna i Sverige. Den här gången försöker man måla upp en kärlekshistoria för att påverka folks känslor.

Hamzeh Dalis kom till Sverige en 1 oktober 2014. Han hade då flytt kriget i Syrien. Det är dock viktigt att påpeka att SVT sällan gör korrekta benämningar i sådana här fall. De skriver:

Då hade han varit på flykt från Gaza i tre månaders tid.

När en flykting från krigets Syrien tar sig in i Europa är han inte längre en flykting. SVT benämner honom som flykting även under den tid han reser norrut inom Europas gränser.

År 2015 träffar Hamzeh läraren Ulla. En kärleksrelation inleds och SVT försöker i tre olika artiklar att måla upp situationen som parets kamp mot byråkrati och stelbenta myndigheter. Allt för att skapa opinion så att Hamzeh får stanna.

Det hade gått att rapportera om detta objektivt. Skippa känslorna och överlåt dem till läsaren istället. Det borde vara upp till läsaren att få tolka fritt utifrån en objektivt skriven artikel. SVT hade enkelt kunnat skriva om Skatteverkets och Migrationsverkets beslut, och sedan förklarat Hamzehs situation utan att försöka börja spela på folks känslor.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/flydde-kriget-och-blev-foralskad-nu-riskerar-han-utvisning
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/myndigheternas-krav-ett-palestinskt-pass
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/de-kampar-for-att-ratten-att-fa-gifta-sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.