SVT drevar mot sociala medier – ligger rädsla bakom?

Av | september 3, 2019

Det är ingen hemlighet att framför allt unga konsumerar fler nyheter via sociala medier än via public service och traditionella medier. Det innebär en maktförskjutning där journalisternas selektiva urval, opinionsbildning och drev inte får samma genomslagskraft som tidigare. Mindre makt, helt enkelt. Så det kanske inte är så konstigt att SVT drevar vilt mot sociala medier.

SVT har totalt nio olika artiklar i en serie, där åtta av dem ifrågasätter eller skildrar sociala medier direkt negativt. Inte en så balanserad rapportering med andra ord. SVT Edit visar en dokumentär med namnet ”Vägra sociala medier”, de publicerar en artikel med en skådespelare som är med i dokumentären och entreprenörer inom sociala medier intervjuas och får berätta hur kritiska de är mot sina egna skapelser. Med ett fåtal undantag är allting negativt. Balansen mellan att prata med folk som tycker illa om sociala medier och de som vill lyfta fram fördelarna existerar inte. Allt för att vi som läsare ska bilda oss en viss åsikt.

Därmed inte sagt att sociala medier är guld och gröna skogar. Men när traditionella medier attackerar sina främsta konkurrenter med massor av negativa artiklar på en gång kan man ana en viss rädsla hos journalisterna att förlora ännu mer makt att påverka folks åsikter.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/facebook-bekraftar-vi-kommer-testa-att-dolja-hur-manga-likes-du-far (enda artikeln i serien som inte skildrar sociala medier negativt eller ifrågasättande)
Källa: https://www.svt.se/kultur/asa-wikforss (negativ)
Källa: https://www.svt.se/kultur/adam-lundgren-sociala-medier-var-inte-bra-for-mig (negativ)
Källa: https://www.svt.se/kultur/darfor-ar-vi-beroende-av-sociala-medier (om vårt beroende)
Källa: https://www.svt.se/kultur/svenskars-aktivitet-pa-facebook-minskar-brytpunkt-for-sociala-medier (negativ)
Källa: https://www.svt.se/kultur/tre-kulturskapare-om-sociala-medier (om vårt beroende)
Källa: https://www.svtplay.se/video/23482334/vagra-sociala-medier (negativ)
Källa: https://www.svt.se/kultur/darfor-vill-natjattarna-ha-din-data (negativ)
Källa: https://www.svt.se/opinion/algoritmerna-bestammer-vad-vi-vill-tycka (negativ)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.