SVT bjuder ofrivilligt på ett bra exempel hur man skiljer forskning från ideologi och åsikter

Av | oktober 7, 2021

SVT pratar med en genusforskare hur debatten kring sugardejting (alltså där rika män skämmer bort betydligt yngre tjejer) bör nyanseras.

Vad är problemet?

Nästan hela artikeln är fylld med forskning som grundar sig i svar från enkäter och intervjuer. Men på slutet kommer det här:

Som genusforskare ser hon stora bekymmer med fenomenet sugardejting och pekar på att det är en inkörsport till prostitution.

– Även om tjejen kanske tycker att hon får fördelar och kan leva lite lyxigare så förstärker det här en genusordning där kvinnans sexualitet alltid ska vara tillgänglig för mannen, och det ser jag som väldigt problematiskt.

Det här har ingenting med forskning att göra, utan övergår i ideologi och åsikter. Jag ser inte att SVT gjort något fel här, jag vill bara uppmärksamma läsare på hur lätt det är att blanda fakta och vetenskap med ideologi och åsikter.

Vad skulle gjorts bättre?

Du som läsare kan träna dig i att läsa alla artiklar kritiskt, och att filtrera fakta från åsikter.

Fundera på följande

Om du per automatik tror att allting som forskare och experter säger är sant, hur lätt är det då för aktivister att få dig att tro på saker som inte nödvändigtvis är fakta?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/hon-vill-lyfta-debatten-om-sugerdejting-kan-inte-bara-prata-om-morker

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.