SVT bidrar till att normalisera övervikt och lättja

Av | augusti 16, 2020

En överviktig tjej från Lund och en psykolog pratar kroppsjämförelser och psykiska problem vad gäller övervikt.

Vad är problemet?

SVTs artikel normaliserar i stort sett övervikt och lättja, genom att dels inte ställa kritiska frågor till tjejen, och dels genom att inte lyfta fram att övervikt är farligt för hälsan. Istället är artikelns budskap att du ska intala dig själv att du duger, även om du är tjock. Det är nämligen betydligt lättare än att ändra livsstil och komma i form.

Problemet med lättja är alltså att man övertalar sig själv att det är helt OK att vara lat. Att man ska älska sig själv fast man är tjock. Alternativet, som kräver disciplin, är att fortsätta kämpa med träningen och att sluta äta mer energi än man gör av med. En kropp som är i god fysisk form orkar mer än en tjock kropp, och folk som är i form mår bättre psykiskt – utan att behöva ljuga för sig själva tills man tror på lögnen.

Inget av detta framgår i SVTs artikel.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde åtminstone lyft fram att övervikt är farligt för hälsan, och kanske presentera fakta/statistik på hur många som dör i förtid på grund av övervikt och fetma.

Vad kan du som medborgare göra?

Se till att du inte tar in mer energi än du gör av med. Och se framför allt till att inte låta media övertala dig om att lättja är bättre än disciplin.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/pauline-22-om-kroppshetsen-jag-kampar-varje-dag

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.