SVT berättar om Facebooks nya valuta som något negativt

Av | juli 18, 2019

SVT presenterar Facebooks nya valuta Libra, men klarar inte av att göra det på ett neutralt sätt. Man börjar direkt i rubriken med att säga att Libra får kritik. Det i sig stämmer såklart, men poängen är att man direkt väljer vilket håll man vill vinkla det åt.

I resten av artikeln får sedan flera kritiker komma till tals, och den enda som försvarar är mannen som driver projektet hos Facebook. Man låter IT-experten Mattias Beijmo uttala sig, men han snackar bara skit om den nya valutan med undantag för följande ord:

Som konsument får man ett smidigt sätt att betala med mobilen, som man redan gör med WeChat i Kina i dag – men att man måste vara medveten om riskern, att vi ger bort all vår data.

Förutom Beijmo tar SVT även med kritik från Jerome Powell som är chef för Fed samt Donald Trump. Det här är missvisande eftersom det finns många som är positivt inställda till Libra också, precis som att det finns många som är negativt inställda till den. Att då så ensidigt fokusera på kritiken får den nya valutan att framstå som något negativt och hotfullt.

Vad SVT hade kunnat göra istället: de hade kunnat ha en balans av positiva och negativa kommentarer så att läsaren själv fick ta del av påstådda för- och nackdelar. Men istället gör man som man gjort så många gånger tidigare och tar ställning genom att bara låta personer av en viss åsikt komma till tals.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-ar-facebooks-nya-valuta-och-darfor-far-libra-kritik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.