SVT är inte riktigt rättvisa i rapporteringen av privatiseringen

Av | juni 14, 2022

Moderaterna i Täby har privatiserat den kommunala musikskolan. Det gillas vare sig av sossar eller SVT.

Vad är problemet?

Artikelserien om Täby består av tre artiklar. En skildrar synen från en moderat och en socialdemokrat, så inga konstigheter. En annan fokuserar på en elev som är missnöjd med privatiseringen, och där väljer SVT en negativ vinkel. Den tredje artikeln består av en video där SVT frågar folk i Täby vad de tycker om privatiseringen. Svaren blir blandade.

Totalt sett finns det alltså en tydlig vinkling åt det negativa, eftersom man valt att fokusera en hel artikel på en missnöjd elev, men ingen artikel på en nöjd elev.

Vad skulle gjorts bättre?

Så svårt är det inte att balansera en rapportering. Ska man intervjua någon som för fram kritik, ska man också ta med någon som för fram beröm. Poängen med det är att läsaren då får argument från båda sidor, kan väga dem mot varandra, och sedan bilda sig sin egen uppfattning.

Fundera på följande

Var uppmärksam på smygvinklingar som denna. Intervjuar media någon från båda sidor, eller bara från den ena? Finns det någon sida som har en tydlig överrepresentation i rapporteringen? Men kom också ihåg att man inte kan förvänta sig 100 procent perfekt balans, det kan alltid skilja lite grann hit eller dit. Dock inte så mycket som i det här fallet.

Källa: https://www.svt.se/kultur/moderaterna-taby-privat-kulturskola-val-2022-birgitta-kaasik-musikskola
Källa: https://www.svt.se/kultur/rasmus-kampade-emot-privatiseringen-taby-kulturskola-har-ingen-larare-till-mig
Källa: https://www.svt.se/kultur/enkat-tabyborna-tycker-till-om-privatiseringen-av-taby-musikskola

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.