SVT är fortfarande besatta av tanken att män och kvinnor måste vara helt lika

Av | februari 24, 2025

Ny vabbstatistik har kommit från Försäkringskassan, och naturligtvis uppvisar SVT sin traditionella besatthet av att allting mellan män och kvinnor måste vara exakt lika.

Vad är problemet?

SVT utgår i vanlig ordning från en jämställdhetsdefinition som baseras på lika resultat. Det innebär att kvinnor och män måste vara lika bra på allting, lika intresserade av allting, tjäna lika mycket och så vidare. Om inte detta sker av egen fri vilja, ska olika former av tvångsmetoder eller ”uppmuntrande styrmedel” sättas in.

Här borde SVT, sedan länge bör tilläggas, erkänna att det finns en annan definition av jämställdhet som baseras på lika förutsättningar. Hade man erkänt det hade man förmodligen inte publicerat så här vinklade artiklar där man utgår från att kvinnor och män måste vabba exakt lika mycket.

Vad skulle gjorts bättre?

Alla familjer har inte problem med att män och kvinnor vabbar olika mycket. Alla familjer har inte problem med att kvinnor stannar hemma med barnen mer än män. Dessa röster representeras i princip aldrig hos SVT, men borde göra det.

Fundera på följande

Det finns ingen fråga där SVT är så vinklade som feministfrågan. Om du ser eller hör ett enda exempel där SVT eller SR erkänner att det finns något som heter jämställdhet baserad på lika förutsättningar får du gärna länka här!

Jag frågade Antonios Antoniadis på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 05:30 idag förs budskapet fram att det inte är bra om inte män och kvinnor vabbar lika mycket. Det är ett sätt att se på frågan, och det sätt ni på SVT alltid använder.

Min fråga är varför ni aldrig representerar det konservativa perspektivet, där man inte har problem med att kvinnor och män är olika, att de vill olika saker och att kvinnor hellre stannar hemma med barnen?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Antonios Antoniadis svarade

Hej Kai,

Tack för ditt mail! Jag förstår dina tankar, men ingången till inslaget var skillnaderna i hur män och kvinnor tar ut vab. Enligt Försäkringskassan är själva grundtanken med försäkringen att båda könen ska kunna kombinera arbete och föräldraskap i samma utsträckning. Eftersom det fanns en lutning mot att kvinnor tog ut fler dagar förra året ville vi göra ett inslag om orsakerna till det. Sen är såklart vår ambition att spegla olika perspektiv i samhället, så jag tar med mig dina synpunkter för framtida inslag. Titta gärna in vår lokala TV-sändning i Uppsala 18:30 ikväll, där intervjuas jag och ger en bredare bild av statistiken och varför det inte behöver vara ett problem.

Ha en bra eftermiddag!

Jag ställde en följdfråga

Hej och tack för svar!

Jag kollade precis på de lokala Uppsala-nyheterna, men ingångsvinkeln är densamma: nämligen att det bara finns en definition av jämställdhet, och att det är önskvärt att allting ska vara jämställt. Jag har faktiskt aldrig någonsin sett SVT ens erkänna att det finns någonting som heter jämställdhet baserad på lika förutsättningar (där man accepterar att resultatet inte nödvändigtvis blir lika).

I ert sändningstillstånd står det att ni ska sträva efter jämställdhet, men det står ingenting om hur begreppet ska definieras – och uppenbarligen har SVT och SR bestämt sig för att jämställdhet alltid ska definieras baserat på lika resultat. Det är det som är grundproblemet här.

Känner du till ett enda reportage där SVT eller SR har ingångsvinkeln att det råder jämställdhet då män och kvinnor har samma förutsättningar, men att resultatet inte blir lika på grund av biologiska könsskillnader och att det är OK? Jag har aldrig sett eller hört ett sådant reportage.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-vabbade-foraldrarna-under-2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.