SR intervjuar Magnus Hörnqvist som kriminologiexpert

Av | juli 19, 2023

Regeringen ska tillsätta en utredning om straffrätten. Som så många andra gånger när det gäller hårdare tag är public service snabba med att hitta en expert som kritiserar förslaget.

Vad är problemet?

Flera problem här. Dels är man på public service alltid snabba med att hitta kritik mot den här typen av förslag. Annat var det när regeringen i november förra året meddelade att man skulle lägga 200 miljoner kronor per år på att återställa våtmarker – då intervjuade SVT Naturvårdsverket som berömde initiativet (det här kan alltså inte förklaras bort med argumentet att media alltid ska granska makten).

Ett annat problem är att experten man intervjuar, Magnus Hörnqvist, var en av de som grundade vänsterextrema AFA i Sverige på 90-talet (de är vänsterextrema eftersom de vill förändra samhället med våld). Jag har inte sett någonting som tyder på att Hörnqvist fortfarande är aktiv i de kretsarna, men SR borde åtminstone nämna hans bakgrund. Det gör man inte.

Är det verkligen svårt att hitta en professor med högre integritet som inte står långt åt vänster? Med tanke på SRs historia så kan man misstänka att Hörnqvist snarare letades upp aktivt och målmedvetet för att han hade ”rätt” uppfattningar i frågan.

Vad skulle gjorts bättre?

Välj inte forskare som är kända för att stå långt till vänster eller höger.

Fundera på följande

Tror du att SR hade intervjuat en forskare om denne för 25 år sedan varit verksam inom NMR? Utan att nämna hans bakgrund?

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/kriminologiprofessorns-kritik-straffrattsreformer-korstagsstig-mot-delar-av-befolkningen
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-lagger-200-miljoner-per-ar-pa-vatmarksprojekt
Källa: https://twitter.com/JKrilon/status/1214628365824643085

Kategori: SR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.