Sluta läs opinionsartiklar om du är trött på dem

Av | december 14, 2019

Kajsa Ekis Ekman på Aftonbladet har skrivit en artikel om domen mot Cissi Wallin. Den publiceras inte som en nyhet, utan som en ”kulturartikel”. Aftonbladet själva beskriver det som opinionsjournalistik.

Vad är problemet?

Opinionsjournalistik är egentligen bara åsiktsspridning. En kulturartikel på Aftonbladet hade kunnat vara en tråd på Flashback. Det handlar alltså om en individ som skriver av sig sina åsikter. Skillnaden mellan Aftonbladet och Flashback är att privatpersoner inte får betalt för det de skriver på Flashback, men journalister eller skribenter på Aftonbladet får pengar för att raljera. Tycker du att folk ska få betalt för att raljera inför miljonpublik? Om du inte tycker det ska du inte läsa opinionsartiklar, kultursidor, ledarsidor och liknande. Varenda gång folk klickar på dem skickas en tydlig signal till tidningarna att det de gör är populärt och uppskattat. De fortsätter.

Vad skulle gjorts bättre?

Motstå frestelsen att klicka på denna typ av artiklar. Som alltid handlar det om gruppnivå. Det spelar ingen roll om bara du och jag gör det. Men om fler och fler slutar klicka på opinionsjournalistik kommer den sakta men säkert att försvinna. Tillgång och efterfrågan. Konsumentmakt som sällan används av konsumenten på grund av bristande disciplin och oförmåga till självkritik. Det är lättare att klaga på journalisten när det är man själv som gett henne legitimitet genom att läsa det hon skrivit.

Källa: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/0nzw3J/domen-mot-wallin-ar-riktad-mot-hela-metoo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.