Sluta gör dig till offer, Frida Sundkvist (och resten av hycklerimedia)

Av | mars 17, 2022

Beowulf Minings styrelseordförande Sven Otto Littorin påpekade att reportern Frida Sundkvist är same, och därigenom att partiskhet kan ha spelat in angående en negativ artikel i Aftonbladet om Beowulf Mining.

Vad är problemet?

Om vi bortser från Beowulf Minings agerande (jag granskar inte företag) så är det intressant att kolla på vad den utpekade reportern Frida Sundkvist säger om Littorins anklagelser om partiskhet. Littorin sade alltså att Aftonbladet borde upplyst läsarna om Sundkvists samiska påbrå, och som reaktion på detta kallar hon situationen för ”oerhört obehaglig”, ”Det andas av det rasbiologiska tänk som både samer och tornedalingar, som jag främst har ursprung som, har varit utsatta för i väldigt många år”.

Det här är en fruktansvärt stor och löjlig överdrift av Sundkvist. Vad i hela fridens namn har Littorins anklagelser med rasbiologi att göra? Men hon vet förmodligen att den här typen av grova överdrifter inte ifrågasätts eftersom få vågar ifrågasätta någon som utger sig vara anklagad för rastänk (eller rasism, även om det inte gällde i just detta fall). Det är helt enkelt lätt att komma undan med grova överdrifter om man vet att risken att bli ifrågasatt är minimal på grund av grupptryck och fårskallementalitet.

Sedan kan man också konstatera att SVTs egen identitetspolitik, som i praktiken kvoterar in folk baserat på etnicitet och kön, går hand i hand med det som Littorin säger, alltså att det spelar roll varifrån människor kommer. Nu håller inte jag med vare sig Littorin eller SVTs ideologi, men hyckleriet är slående. När journalister ska kvoteras in spelar tydligen ursprunget roll och den erfarenhet som personen därmed påstås bära på, men när journalister får kritik baserat på just ursprung är det rasbiologiskt tänkande? Vansinnig logik.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta överdriv. Grova överdrifter och fluffiga offerkoftor ger bara upphov till inflation av vissa ord. Ordet rasism, och hur det har missbrukats, är ett bra exempel på vad som kan hända.

Fundera på följande

Står du upp för dina åsikter, även när alla runt omkring dig tycker att du är valfritt ism-ord, eller kryper du till korset och ber om nåd för att inte bli utfryst? Om du kryper till korset är du en del av fårskocken.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/sapmi/reportern-det-andas-rasbiologiskt-tank
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L5G2jV/sven-otto-littorin-reportern-har-samisk-bakgrund

En reaktion på “Sluta gör dig till offer, Frida Sundkvist (och resten av hycklerimedia)

  1. NN

    När journalister ska kvoteras in spelar tydligen ursprunget roll och den erfarenhet som personen därmed påstås bära på, men när journalister får kritik baserat på just ursprung är det rasbiologiskt tänkande? Vansinnig logik.

    Det är en intressant observation. Jag hade gärna läst en förklaring om hur det hänger ihop.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.