Se bara hur media kämpar om att påverka din uppfattning om Donald Trump

Av | juli 26, 2020

Är det sannolikt att Donald Trump kommer förlora valet senare i år? Bör världen befrias från honom eller behöver världen honom i kampen mot Kina? Ja, det beror helt och hållet på vad du läser om Trump.

Vad är problemet?

I den bästa av världar borde media åtminstone sträva efter att vara sakliga, opartiska och så objektiva de kan. Men i verkligheten är de betydligt mer intresserade av att få dig som läsare att tycka på ett visst sätt. Det vill säga, de vill gärna styra opinionen, för då kan de påverka den demokratiska makten. De flesta människor förstår inte hur mycket de påverkas av det journalister skriver.

SVT vill gärna måla upp bilden av att Trump har väldigt liten chans att vinna, på grund av att opinionsundersökningarna talar starkt emot honom. Då ska man dock komma ihåg situationen i samband med valet 2016, där opinionsundersökningarna talade emot honom också. Dessutom är vissa undersökningar inte helt tillförlitliga då de tillfrågar fler demokrater än republikaner, och därmed får ett vinklat resultat. Så nej, inte ens undersökningar kan man garanterat lita på idag.

Aftonbladet målar upp Trump som en dåre, medan Nyheter Idag beskriver honom som en hjälte som behövs i kampen mot Kina. Det här handlar bara om att de vill påverka dig att tycka på olika sätt. Hade media varit genuint intresserade av objektivitet hade de skrivit betydligt mindre polariserande. De hade tagit med fler åsikter, flera fakta och skildrat Trump från olika perspektiv.

Vad skulle gjorts bättre?

De vänsterliberala medierna (SVT och Aftonbladet) kanske borde göra något annat än att ständigt presentera Trump som är idiot, förlorare eller fara. Och högerkonservativa medier (bland andra Nyheter Idag) borde leta upp fler debattörer än konservative Ronie Berggren som ständigt hyllar Trump oavsett vad han gör.

Just i detta fall måste jag ändå ge SVT lite beröm då deras artikel är ovanligt balanserad för att vara en Trump-artikel, eftersom den även tar upp Trumps styrkor inför valet. Men rubriken ”Väldigt svårt läge för Trump just nu” (för övrigt ändrad från att det stod något i stil med att han statistiskt inte ska kunna vinna valet) talar sitt tydliga språk vad gäller tonen för artikeln.

Vad kan du som medborgare göra?

Läs flera medier, och se till att få en blandning av vänsterliberala och högerkonservativa tolkningar och åsikter. Läser du bara hos ena sidan kommer du inte få en rättvis bild av Donald Trump.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/100-dagar-kvar-till-presidentvalet-sa-ar-laget-just-nu
Källa: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/8mrGWx/befria-oss-fran-trump
Källa: https://nyheteridag.se/berggren-varlden-behover-inte-befrias-fran-trump-varlden-behover-trump/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.