Samnytt ger oss ett bra exempel på varför man måste vara misstänksam mot forskning idag

Av | april 20, 2023

En kriminolog avlivar vänstermyter om brottslighet, enligt Samnytt.

Vad är problemet?

Medias huvudsakliga syfte är att påverka vad du tänker och tycker. När en expert säger det som media själva vill höra, blir det en trovärdig och bra expert. När experten går emot journalisternas egna åsikter försöker man genast karaktärsmörda honom och få honom att framstå som en opålitlig aktivist. Samnytt kritiserar starkt vänsterorienterade kriminologer, medan man själva lyfter fram en högerorienterad sådan. Men naturligtvis kan deras egna argument om partiska experter även användas på deras egen expert.

Vad skulle gjorts bättre?

Lite mer ödmjukhet skulle inte skada, inför det faktum att i princip alla experter är partiska åt det ena eller andra hållet. Varför inte istället upplysa läsaren om att alltid läsa med ett kritiskt öga, oavsett vilken expert det är som talar?

Fundera på följande

Det är inte bara hos de propagandafyllda medierna som problemet ligger. Många högerkonservativa kommer läsa Samnytts artikel och uppskatta den, eftersom innehållet är precis det de vill se. Men om man bara läser ”bekväma” texter som står på samma ideologiska sida som en själv, utvecklas inte ens tankar. Förkasta inte socioekonomiska faktorer för att du hör Henrik Jönsson göra det varje vecka på YouTube, utan för att du själv noga tänkt igenom förklaringsmodellen och sedan kommit fram till dina egna slutsatser.

Källa: https://samnytt.se/kriminolog-avlivar-vanstermyter-om-brottslighet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.