Samhällsnytt fortsätter prata illa om Black Lives Matter

Av | juni 22, 2020

Då Black Lives Matter är en vänsterorganisation är det inte särskilt oväntat att ”alternativ” media ständigt attackerar dem på olika sätt. På motsvarande sätt brukar SVT försvara BLM. Den här gången har Samhällsnytt hämtat information från en artikel från New York Post, som till skillnad från New York Times står till höger.

Vad är problemet?

Det är så tydligt hur media, både traditionell och ”alternativ”, tar ställning hela tiden när det gäller politiska organisationer och grupper. De som ogillar BLM letar ständigt efter kändisar eller folk med inflytande som talar illa om gruppen. Syftet är att låta någon annan föra fram ett budskap man själv står bakom. I det här fallet är det Muhammad Ali Jr., son till den berömde boxaren, som säger att pappan hade hatat BLM.

Det här är alltså ingen isolerad händelse/artikel, utan en i raden där BLM smutskastas av Samhällsnytt. Och det är tyvärr så här det går till i media. Istället för att vara balanserad driver man narrativ för att få folk att antingen älska eller hata en viss grupp.

Vad skulle gjorts bättre?

Kritisera och beröm gärna, men gör det balanserat. Hos Samhällsnytt blir det ofta enbart kritik av vänsterorganisationer, och när rapporteringen är så ensidig blir den inte trovärdig. Verkligheten är inte så enkelriktad.

Vad kan du som medborgare göra?

Tänk hela tiden på var någonstans en viss media står ideologiskt. Och även om du själv står på samma sida är det viktigt att vara självkritiskt och ifrågasätta även rapportering som du gillar. Annars är det lätt att tänka ”det här gillar jag, så då måste det vara sant”. Sedan är det i och för sig så att media sällan ljuger, däremot vinklar man kraftigt och väljer noga ut det man vill att läsaren ska se.

Källa: https://samnytt.se/muhammad-ali-skulle-ha-hatat-blm-havdar-hans-son/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.