Så här lätt får SVT genomslagskraft

Av | februari 5, 2019

Som du kanske hört kraschade Socialstyrelsens donationsregister för organ efter att SVTs humorprogram ”Svenska nyheter” uppmanat folk att registrera sig där. SVT rapporterar om händelsen och skriver vilken genomslagskraft deras humorprogram haft.

Naturligtvis kan man se det som något positivt att SVT har fått fler svenskar att vilja donera sina organ när de dör. Men poängen här är att jag vill visa hur lätt SVT kan påverka folk att göra som de vill. De kan välja nästan vilket ämne de vill och uppmana folk att göra något – och mängder av människor kommer göra det.

Vanliga privatpersoner kan inte gör det för de har inte SVT som plattform att sprida sina budskap på. Detta faktum ger journalister på SVT mycket större makt än vanligt folk. Genomslagskraft beror alltså på hur många läsare/besökare man har som lyssnar på en, samt ens trovärdighet.

Frågan är om folk förstår hur mycket makt SVT har över dem. Vilket blir nästa ämne där svenska folket dansar efter deras pipa? Oavsett om du tycker det är positivt eller negativt är det viktigt att komma ihåg hur lätt SVT kan påverka stora mängder människor att göra något som de vill.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-svt-uppmaningen-rusning-till-donationsregistret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.