Reklam för Battlefield 2 hos SVT

Av | november 9, 2019

SVT får inte göra reklam, men den exakta definitionen för ”reklam” går förstås att diskutera. I en artikel om Battlefield 5 tar man upp det faktum att spelet mött kritik och väljer att kalla kritiken för ”hatstorm”. Vad är det för skillnad mellan kritik och hatstorm?

Det finns inte någonting negativt om spelet i artikeln alls, och inte heller är det en recension. Det hela avslutas med att skribenten berättar när spelet lanseras. På vilket sätt skiljer sig artikeln från reklam? En genomgående positiv vinkel på en kommersiell produkt som avlutas med att meddela tittaren (eller läsaren i det här fallet) när spelet lanseras.

Det går inte att anmäla artikeln till Granskningsnämnden. Det är nämligen så att webben hålls utanför Granskningsnämndens räckvidd – det går bara att anmäla tv- eller radioprogram. SVT kan i praktiken alltså göra hur mycket smygreklam de vill på webben.

Det finns även en tydlig tendens i artikeln att omdefiniera kritik som hatstormar. Vi ska följa svt.se noga och jämföra det dem kallar kritik, men det de kallar hatstorm för att försöka hitta olikheter.

Källa: https://www.svt.se/kultur/battlefield-5-vill-fanga-krigets-kvinnor-mots-av-hatstorm

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.