Publice service-journalister verkar inte vara pigga på att själva bli ifrågasatta

Av | maj 6, 2022

SR har felöversatt Ebba Busch uttalande, då man på arabiska översatt ”islamister” till ”muslimer”. När Kristdemokraterna vill kalla till möte med SR vägrar SR gå med på detta.

Vad är problemet?

Journalister anmärker alltid på makthavare när de inte vill bli intervjuade, men när public service-journalisterna själva (som definitivt är makthavare med tanke på det stora genomslag de har) ska bli ifrågasatta vill man inte. Så här säger Gaby Katz som är redaktionschef på Ekot Radio Sweden:

Vi kommer att hålla det här redaktionellt, vi har ett redaktionellt arbete att göra nu med att säkra våra rutiner och utreda hur det här har kunnat hända.

Hon förklarar inte varför det ska hållas redaktionellt, istället för att frågas ut av KD. Bara ett konstaterande att ”Nej, vi tänker inte acceptera att politiker ifrågasätter oss när vi begår rena faktafel”.

Det är inte första gången SR vill hålla den här typen av händelser interna. Förra året, då SR avslöjades med att en av deras reportrar hade en relation med en islamist samtidigt som hon granskade denna grupp, kallade SR det för ett personalärende som därför skulle hållas internt.

Vad skulle gjorts bättre?

Mer öppenhet och transparens önskas. Alla public service-bolagen är finansierade med skattepengar till 100 procent, och då borde man vara så öppna som möjligt och alltid ställa upp i allmänna utfrågningar (eller liknande) så fort någon kräver det.

Fundera på följande

Varför ska politiker och företagstoppar alltid ställa upp på utfrågningar av journalister, när journalisterna själva inte vill bli utfrågade av andra makthavare? Vem har makt att ifrågasätta public service-journalister?

Källa: https://www.svt.se/kultur/efter-kritiserade-oversattningen-sr-gar-inte-kd-till-motes
Källa: https://www.svt.se/kultur/sveriges-radio-reporter-hade-privat-koppling-till-islamist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.