Nyheter Idag gör rätt och fel på samma gång, men mest fel

Av | augusti 24, 2019

Nyheter Idag skriver om Sveriges inrikesminister Mikael Damberg som säger att Sverige inte kommer ta hem svenska IS-terrorister. Jag brukar ofta klaga på SVT för att de inte låter läsaren tänka, tolka och tycka själv. Den här artikel visar att det även gäller Nyheter Idag.

Det bra är att Nyheter Idag har vett att märka USA-experten Ronie Berggren som konservativ. SVT märker sällan experter och statsvetare, utan presenterar dem som neutrala (vilket de i de allra flesta fall inte är).

Det dåliga är att de ägnar en hel artikel åt att skriva hur vi ska tolka Dambergs uttalande. Läsaren är fullt kapabel att göra det själv, men det är väldigt svårt att styra narrativ och bedriva agendajournalistik om man inte leder in läsaren på ”rätt” spår. Tröttsamt, särskilt när Nyheter Idag lägger till sin sista fråga ”Något annat att tillägga?”. Det räckte alltså inte med att Berggren ska tolka Dambergs uttalande åt oss läsare, här uppmuntras han att sprida ännu fler åsikter.

Det finns säkert folk som tycker det är skönt att någon berättar allting för dem så de slipper tänka, men kom ihåg att ju mindre du tänker desto lättare är det att styra vad du ska tycka. Och det är, ironiskt nog, ingenting man vanligtvis tänker på.

Källa: https://nyheteridag.se/damberg-s-nobbar-trump-om-is-terrorister-ronie-berggren-sagar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.