Nyheter Idag använder missvisande rubrik mot statsministerns beslut

Av | januari 11, 2022

Influensa motiverar nya restriktioner”. Så lyder rubriken hos Nyheter Idag angående de nya restriktionerna som träder i kraft den 12 januari nu.

Vad är problemet?

Det som enligt statsministern motiverar de hårdare restriktionerna är att smittspridningen och belastningen på sjukvården är hög, inte vanlig influensa i sig. Influensan beskrivs som en del av anledningen, då den tillsammans med den höga smittspridningen av covid-19 (samt hur många som hamnar på sjukhus) enligt Andersson lett till restriktionerna. Det Nyheter Idag gör är att man plockar ut influensafaktorn och försöker få det till att det är just den som leder till de nya restriktionerna. Och jag anar att man gör så här för att få de nya restriktionerna att framstå som fåniga och onödiga.

Vad skulle gjorts bättre?

En mer passande rubrik hade varit ”Hög belastning hos sjukhusen motiverar nya restriktioner” eller ”Hög smittspridning motiverar nya restriktioner”.

Fundera på följande

Vilka konsekvenser kan missvisande rubriker få? Hur många tror du bara läser rubriker, kontra hur många som läser hela artikeln?

Källa: https://nyheteridag.se/influensa-motiverar-nya-restriktioner/

4 reaktion på “Nyheter Idag använder missvisande rubrik mot statsministerns beslut

 1. NN

  Rubrik och länk lyder ”Influensa motiverar nya restriktioner – Sprids samtidigt som covid-19”, och jag håller med dig att den inte är optimal. Som nyhetskonsument vill jag att rubriker ska ha täckning i brödtexten.

  En alternativ rubrik och länk hade kunnat vara ”Nya restriktioner motiveras delvis av influensa och RS-virus – Ska kompensera underdimensionerad sjukvård”.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Var hittar du ”Sprids samtidigt som covid-19” i Nyheter Idags rubrik?

   Svara
   1. NN

    På förstasidan https://nyheteridag.se/ är rubriken ”Influensa motiverar nya restriktioner” (i svart) och strax under rubriken är en länk (i orange) som lyder ”Sprids samtidigt som covid-19”. Därefter en textsnutt ”Kritik mot regeringen”.

    Svara
    1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

     Tack! Missade underrubriken på startsidan.

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.