Ny snyfthistoria hos SVT

Av | februari 28, 2020

Migranter från Afghanistan som fick stanna i Sverige på grund av den så kallade gymnasielagen, kan nu komma att utvisas ändå eftersom deras studier inte uppnått gymnasienivå.

Vad är problemet?

SVT presenterar händelsen i form av en snyfthistoria, som utan tvekan är utformad och formulerad för att läsaren ska tycka synd om de afghanska männen. Till exempel kallar man dem för flyktingar istället för migranter (flykting är någon som flytt från krig eller förföljelse, migrant är någon som kommer till Sverige för att få bättre ekonomi) och ungdomar istället för män. Man ställer inga kritiska frågor överhuvudtaget, utan formulerar istället frågorna för att männen ska kunna berätta hur hemskt det kommer bli om de skickas tillbaka till Afghanistan. Klassisk snyfthistoria alltså.

Sedan publicerar man dessutom en artikel där man låter en skolchef (hon som varit ansvarig för studieplanen åt männen) fritt kritisera Migrationsverkets beslut. Återigen utan några kritiska frågor.

Vad skulle gjorts bättre?

Det går att intervjua afghanska män utan att göra dem till offer, även om inte SVT är särskilt bra på det. Man hade kunnat ifrågasätta deras rädsla, om Afghanistan verkligen var så farligt, om de verkligen inte kände några människor där. Det de säger kan vara sant eller falskt, det vet vi inte, men då kan man som journalist åtminstone ställa lite kritiska frågor och inte bara naivt tro på allting de säger.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/ett-tiotal-flyktningar-i-saffle-gick-fel-utbildning-riskerar-utvisning
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/skolchefen-i-saffle-ar-kritisk-till-migrationsverkets-beomning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.