Nu börjar SVT äntligen prata om kärnkraften i samband med elpriserna, men …

Av | september 19, 2022

SVT publicerar en artikel med video där de berättar om sju anledningar till att elpriset är så högt.

Vad är problemet?

När SVT ska förklara punkt sex i videon påstår man att det är spekulativt huruvida de sex nedstängda kärnreaktorerna hade sänkt priset eller ej. Hur kan det vara spekulativt när det dels är så att ju mer energi som produceras i Europa, desto billigare blir priset, och dels säger man i videon (vid punkt fem) att nedstängningen av reaktorerna i södra Sverige innebar ett underskott av el i den regionen. Och när en chef för Energiföretagen ska kommentera säger han visserligen att ett lägre pris varit sannolikt, men lyfter samtidigt fram de väderberoende energislagen sol och vind, och säger att vi hade haft lägre priser om tillstånd till dessa inte nekats. En liten brasklapp på slutet alltså för att inte ge kärnkraften för stor betydelse.

Av någon anledning skippar man punkt tre och fyra i videon också. Märkligt.

Vad skulle gjorts bättre?

Man behöver inte vara expert för att förstå att elpriserna hade varit lägre om Sverige kunnat producera mer el (när den behövts). Och det hade vi kunnat om vi inte stängt ned sex kärnreaktorer. SVT borde vara tydligare med detta, men det sitter verkligen långt inne.

Fundera på följande

Varför tror du SVT har så svårt att prata om kärnkraftens betydelse i det nuvarande läget? Politiker beslutade att lägga ned hälften av alla reaktorer, men SVT associerar det sällan med dagens elpriser i södra Sverige.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-ar-elpriserna-skyhoga

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.