När journalisterna själva råkar illa ut börjar media äntligen lyfta fram försiktig kritik mot Ukraina

Av | december 22, 2022

Att kritik mot Ukraina i princip är obefintlig under kriget är ingen nyhet, men när en journalist från Danmarks radio inte längre får arbeta i Ukraina reagerar SVT.

Vad är problemet?

Det här är ett sådant där exempel där själva artikeln inte är problemet i sig, utan problemet uppstår först då man sätter artikeln i sitt sammanhang. Ingen traditionell media lyfter fram kritik mot Ukraina längre, men idag skedde alltså ett undantag. Intressant nog var det en journalist som blivit av med sitt tillstånd i Ukraina, då landet på lösa grunder tror att hon samarbetar med Ryssland. Och då går det tydligen bra att kritisera Ukraina, när en journalist drabbas.

Det ska dock tilläggas att kritiken i artikeln är väldigt försiktig.

Vad skulle gjorts bättre?

Granska Ukraina och deras eventuella krigsbrott, i krig är ingen part oskyldig. Krigsrapporteringen som bedrivits hittills handlar nästan uteslutande om totalt ensidig propaganda där Ukraina i princip slipper granskning.

Fundera på följande

Kommer Ukraina pressas att tillåta vissa västerländska journalister igen, eller kommer journalisterna få finna sig i att bli avstängda och tystade eftersom ingen får kritisera Ukraina utan att stämplas som ”Rysslandsvän”?

Källa: https://www.svt.se/kultur/danska-journalisten-far-inte-arbeta-i-ukraina

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.