När Expressen låter Greta-kritiker komma till tals

Av | december 6, 2019

Expressen skriver hur Jeremy Clarkson, känd från brittisk tv samt för att ha fått sparken från programmet Top Gear, kritiserar Greta Thunberg med hårda ord som ”hon är både galen och farlig” samt hon borde ”hålla käften och börja gå i skolan igen”.

Vad är problemet?

Jag har tidigare anmärkt på att svensk media i princip aldrig kritiserar Greta Thunberg och hennes rörelse. Hon lyfts fram helt okritiskt, trots den enorma makt hon idag har på grund av följare i miljonklassen världen över. Och när väl Expressen nu skriver om någon som kritiserar henne så handlar det mer om att visa för läsaren att hennes kritiker på olika sätt är korkade eller dumma. Jeremy Clarkson kan man tycka vad man vill om, men i artikeln är det ingen tvekan om att han lyfts fram som en dålig människa. Han har både fått sparken på grund av misshandelsanklagelser samt blivit varnad för rasistiska uttalanden. Med detta vill Expressen förmedla bilden att det bara är dumma människor som kritiserar Greta. Det är naturligtvis inte sant. Det finns massor av saklig kritik mot Greta och hennes rörelse, men media ger den aldrig något utrymme.

Vad skulle gjorts bättre?

Expressen hade lätt kunnat prata med offentliga personer som kritiserat Greta eller hennes rörelse, till exempel YouTubern Henrik Jönsson eller Lars Bern (som Expressen redan talat med angående just klimatfrågan). Men man väljer att ignorera den sakliga och konstruktiva kritiken mot Greta, för att istället lyfta fram kritiker som förolämpar henne och beter sig på dåliga sätt. På det här sättet får man motståndarsidan att framstå som att den består av, i det här fallet, sura gamla gubbar.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/clarkson-greta-thunberg-ar-bade-galen-och-farlig/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.