Medierna kommer med direkta, politiska krav – armlängds avstånd?

Av | september 18, 2023

Idag publicerar Expressen en kulturartikel där man tillsammans med Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad kräver tre olika saker som har med barns läsande att göra.

Vad är problemet?

Var det någon som trodde att medierna inte var politiska? Man publicerar alltså direkta uppmaningar till vilka beslut politiker ska fatta. Medierna gillar att prata om armlängds avstånd, det vill säga att politiken inte ska lägga sig i mediernas arbete. Men medierna ska tydligen lägga sig i politiken?

Vad skulle gjorts bättre?

Medierna borde lägga sina begränsade resurser på nyhetsrapportering (den är redan tillräckligt vinklad och selektiv) och inte på åsiktsbildning eller rena politiska förslag, samtidigt som de kräver att politikerna inte får röra vid dem.

Fundera på följande

Kommer medierna någonsin ifrågasätta sitt eget maktmissbruk? Så gott som alla kommersiella medier lever delvis på skattepengar (inte i närheten av det som public service får, men ändå), men det hindrar dem inte från att tala om för både folk och politiker hur de ska tycka och tänka. Vanliga människor kan också åsiktsbilda, men inte på samma miljonplattformar som medierna har tillgång till. De har en särställning i samhället.

Källa: https://www.expressen.se/kultur/ide/upprop-mot-laskrisen-har-ar-vara-tre-krav/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.