Media visar bara det de vill att du ska se

Av | januari 17, 2021

Det är väldigt sällan jag ser media fara med rena lögner. Men vad de däremot ofta gör är att selektivt välja vad de ska publicera. Naturligtvis går det inte att publicera allting som händer i världen, men idag har vi ett bra exempel på hur olika medier väljer att fokusera på olika saker för att driva sina respektive agendor.

Vad är problemet?

SVT publicerar en artikel om att Donald Trumps stöd sjunkit drastiskt, enligt nya mätningar. Det går helt i linje med deras narrativ att beskriva honom på ett så negativt sätt som möjligt. Samhällsnytt å sin sida, som man får säga har den motsatta agendan, skriver inte ett ord om dessa undersökningar. Man väljer helt enkelt bort det man vill att sina läsare inte ska se.

Samtidigt publicerade Samhällsnytt en undersökning som visade att Trumps popularitet steg, för ungefär en vecka sedan. Denna undersökning skrev inte SVT ett ord om. Medierna väljer noga ut vad de vill att du ska se. Med andra ord ska du läsa hos båda sidor, det är tyvärr det enda sättet att få en bra helhetsbild idag.

Vad skulle gjorts bättre?

Hur skulle det vara om SVT publicerade undersökningar som visade på Trumps popularitet? Och hur skulle det vara om Samhällsnytt publicerade undersökningar som visar hur impopulär Trump har blivit?

Fundera på följande

Tror du att det är en tillfällighet att SVT och Samhällsnytt publicerar olika undersökningar, som visar olika saker? Läs igenom och jämför de två artiklarna jag länkar till här nedan. På vilket sätt påverkar vardera artikel din syn på Donald Trump?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/lagre-stod-for-trump-efter-stormningen
Källa: https://samnytt.se/trumps-popularitet-bland-amerikanska-folket-okar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.