Media har gjort Greta Thunberg till den hon är idag

Av | augusti 3, 2019

Det finns många åsikter om fenomenet Greta Thunberg, men oavsett vad man tycker kan ingen neka till att hon idag är en världskändis. Men hur blev det så? Mycket är tack vare media.

SVT skriver regelbundet om Thunberg så fort hon gör något. På så sätt sprider de inte bara hennes budskap, utan håller diskussionen om henne aktuell bland folk. Jämför gärna med Bensinupproret som SVT skrev om då det var nytt, men som de sedan dess mer eller mindre ignorerat. När media släpper ett ämne slutar folk att prata om det.

Det är så här media väljer vad folk ska fortsätta prata om. Och det är långt ifrån bara Thunberg som ges denna behandling. Invandringen, miljöfrågan och feminismen är flera ämnen som folk inte hade pratat hälften så mycket om, om inte media valt att ständigt lyfta fram dessa ämnen. SVT har i tidigare debattprogram sagt att de valt ämnen baserat på vad folk vill prata om, men egentligen är det tvärtom utan att folk förstår det. Det är media som till stor del styr vad folk pratar om. Publicerar SVT mängder med artiklar inom ett visst ämne kommer folk vilja prata om det.

Thunberg kommer fortsätta vara ett hett ämne så länge media lyfter fram henne. Den dagen de slutar med det kommer många sluta bry sig. Och så är det med allting. Tänk då på hur mycket makt media har i ett demokratiskt samhälle, och hur dåligt de blir granskade då de utöver denna makt att påverka människors åsikter samt samhällsdebatten.

Jämför gärna med ”kutoo” i Japan, upproret mot klackskor på arbetsplatser. SVT skrev om det och försökte göra en grej av det, men japansk media gav det inte särskilt mycket uppmärksamhet. Och eftersom medierna i Japan inte fokuserade så mycket på det fick kutoo heller inget fäste i den japanska opinionen.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gretas-sista-strejk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.