Mats Knutsons analys: Löfven är rökt om han inte lyckas knäcka brottsligheten

Av | november 13, 2019

I samband med att SD, M och KD röstar om misstroende mot justitieministern Morgan Johansson har SVTs Mats Knutson passat på att skriva en analys som går ut på att Stefan Löfven är rökt nästa val om han inte lyckas tämja brottsligheten. En väldigt stark åsikt för att komma från opartiska public service.

Vad är problemet?

För det första anser jag att analyser inte borde existera hos public service överhuvudtaget, då de i praktiken är skattefinansierad opinionsbildning. Varför ska vi betala för att få veta vad olika journalister tycker och tänker privat om politiska händelser? Sedan är slutsatsen som Knutson kommer fram till, alltså att Löfven måste knäcka brottsligheten innan nästa val, allt annat än självklar. Sverige har haft skjutningar och explosioner under många år, och Stefan Löfven klarade valet 2018 trots att Socialdemokraterna suttit vid makten under de fyra föregående åren. Så varför är Knutson så säker på att Löfven inte klarar det igen 2022? Att uttrycka sig som Knutson gör är ganska drastiskt, särskilt om man tillhör ”opartisk media”.

Vad skulle gjorts bättre?

Paragraf åtta i SVTs sändningstillstånd borde strykas eller göras om grundligt, så att analyser inte längre är möjliga. Men om jag ska vara mer realistisk så borde Knutson inte skrivit något så drastiskt som att Löfvens framtid hänger på om han löser brottsligheten eller inte. Det är tre år kvar till nästa val, och det är en lång tid. Dessutom, om man då tittar bakåt erfarenhetsmässigt, klarade Löfven alltså förra valet. Visserligen har skjutningarna och explosionerna intensifierats sedan dess, men S är fortfarande Sveriges största parti i de flesta opinionsmätningar. Det är långt ifrån säkert att svenska folket straffar Löfven 2022 för det som händer idag samt inom en snar framtid. Knutson borde uttryckt sig försiktigare med tanke på var han jobbar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lyckas-inte-regeringen-knacka-brottsligheten-ar-lofven-rokt-i-nasta-val

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.