Konsten har aldrig varit fri, är inte fri och kommer aldrig bli fri

Av | mars 19, 2024

SVT Kultur skriver en artikel om offentlig konst som skickas tillbaka till Statens konstråd.

Vad är problemet?

I artikeln skriver SVT att konst som skickas tillbaka kan visa oss vår tids värderingar. Men vad det snarare handlar om är de som sitter på maktpositioner. Det är deras värderingar och ideologier som lyser igenom alla beslut som har med konst att göra. För som bekant har alla tider olika värderingar som konkurrerar med varandra, men det är alltid de som sitter på makten som bestämmer.

Vad skulle gjorts bättre?

Här borde SVT ha utvecklat sin text lite mer. Man kan ju tolka ”värderingar” som att det rör flera olika sorters värderingar, men det framgår ingenstans att det är chefers och andra makthavares personliga åsikter som till stor del avgör vilken konst som klassas som ”passande” eller ”olämplig”. Vi vet alla att det spelar roll för konsten om det är högerkonservativa nationalister eller vänsterliberala feminister som sitter vid makten.

Fundera på följande

Medierna pratar ofta om att konsten ska vara fri, men hur kan de inte se hur offentlig konst alltid styrs av de som för tillfället sitter vid makten? Och det handlar inte bara om att klassa konst som ”passande” eller ”olämplig” efter eget tycke, utan även om att finansiera projekt som ideologiskt ligger nära politikerna själva.

Källa: https://www.svt.se/kultur/utrensad-offentlig-konst-visas-i-ny-utstallning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.